De ergonomische werkplek, wat kun je zelf doen?

 

Het belang van een ergonomische werkplek is bekend, maar hoe creëer je een gezonde werkhouding op kantoor en thuis? Wat kun je zelf doen? Zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Te lang op eenzelfde plek zitten heeft enorme gevolgen voor de gezondheid. Steeds meer werknemers en werkgevers zijn zich hier van bewust. Hoe het probleem opgelost moet worden? Dat is een ander verhaal. 

 

Een ergonomische werkplek voorkomt niet alleen fysieke ongemakken. Het verhoogt tevens de productiviteit. Zowel de werkgever als de werknemer hebben dus profijt van een gezondere werkhouding. Als je lekker zit, zal je veel fijner en dus efficiënter kunnen werken. Maar wat kun jij doen om je werkhouding te verbeteren?

Volg de arbo richtlijnen werkplek op 

Volg de arbo richtlijnen werkplek op om mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid te beperken. De Arbo-Wet is gericht op het beschermen van de werknemers. De werkplek moet aan verschillende eisen voldoen. Door je als werkgever in te zetten voor een ergonomische werkplek zullen de werknemers minder snel arbeidsongeschikt of ziek raken.

Eén van de eerste regels is dat er binnen de werkplek voldoende beweegruimte moet zijn. Daarnaast speelt ook een goede bureaustoel een grote rol bij het realiseren van een ergonomische werkplek. De stoel moet volledig afgesteld zijn aan de hand van het lichaam van de werknemer. De armsteunen mogen tussen de 200 en 270 mm variëren. De stoel zelf moet tussen de 460 en 500 mm zijn. Wanneer de bureaustoel aan alle eisen voldoet, valt deze onder de noemer voor een ergonomische werkhouding volgens de arbo richtlijnen.

ergonomische werkplek

Ergonomische werkplek: stel het bureau op de juiste hoogte in

 

De arbo werkplek dient ook over een ergonomisch bureau te beschikken. Hierbij geldt dat het bureau op de juiste manier wordt afgesteld. Stel het bureau mooi af zodat de ellebogen een hoek van 90 graden maken. Tegenwoordig is ook het zit en sta bureau helemaal in opkomst. Staand werken heeft de voorkeur volgens de arbo richtlijnen. Bovendien kan dit bureau eenvoudig aangepast worden, zodat deze voldoet aan de staand werken arbo normen.

 

Blijf niet de hele dag in eenzelfde houding zitten

 

Een goede bureaustoel, actieve werkhouding en zithouding bureau vormen de basis van een ergonomische werkplek. Zelf kun je ook veel doen om je lichaam minder te belasten. Bijvoorbeeld door minder lang in eenzelfde houding te zitten. Kruip niet 8 uur lang achter het bureau. Sta regelmatig op, maak een wandelingetje in de pauzes en haal zelf je koffie of thee. Zo voorkom je fysieke ongemakken.