Inspiratie

Zoals met elk creatief project begint alles met een vonk van inspiratie. Zoals een schilder zich kan laten inspireren door bijvoorbeeld een prachtige omgeving of innerlijke angsten, kan een interieurontwerper – of natuurlijk een cliënt die een ontwerper zoekt – inspiratie halen uit vele variërende impressies. Dit kan een bepaald land zijn waar je een speciale connectie mee hebt, maar ook heel eenvoudig een verzameling foto’s van verschillende ontwerpen die je online hebt gevonden. Probeer te kijken naar wat er precies zo pakkend is aan je inspiratie en noteer alles wat ermee te maken heeft. Aan welke kleuren en vormen denk je? Welk materiaal? Misschien heb je al wel bepaalde ontwerpplannen in gedachte; denk je bijvoorbeeld aan kale muren of juist ruimte-opvullend meubilair? Elk woordje dat je opkrabbelt telt en wie weet leidt de ene inspiratie wel tot de volgende. Kijk eens hoe ver je komt!

Vormgeving en interieurinrichting

Een heel belangrijk onderdeel van interieurinrichting is de vormgeving van de ruimte. Gebruik je steekwoorden en ga op zoek naar de kleuren, vormen en ontwerpen die bij passen bij de sfeer die jij wilt hebben. Ook de vloer, gordijnen en het behang hebben hier grote invloed op, evenals elk stukje decoratie dat je van plan bent te gebruiken. Zoek eens foto’s op van bijvoorbeeld het landschap dat je geïnspireerd heeft en kijk welke kleuren er veel uitspringen. Zijn ze licht, of juist donker of fel? En bovenal: let erop dat alles bij elkaar past. Een stoel en een bank kunnen allebei prachtig zijn en perfect blenden met de identiteit van je interieur, maar passen ze niet bij elkaar, dan dienen er toch offers gebracht te worden. Of, als je het iets optimistischer wilt bekijken: je hebt weer een kans om nieuwe mogelijkheden te creëren.

Ontwerpen en interieurinrichting

Nadat je hebt besloten welk design je gebruikt, welke vloerbedekking en behang je ruimte op gaan kleuren en – ook niet onbelangrijk – welke meubels en decoratie je wilt hebben en waar je deze wilt plaatsen, wordt het tijd om alles in te richten. Er dient hierbij rekening gehouden te worden met de kleinste details: elke gebruikte millimeter, hoek van lichtinval en draaihoek van deuren dienen in acht te worden genomen. Let erop dat geen van deze details elkaar in de weg staan en probeer elk van deze aspecten zodanig naar je hand te zetten dat ze perfect in jouw ontwerp passen. Zet elke meubel op de juiste plek en zorg dat de opvulling van de ruimte op de juiste manier wordt gebruikt. En laat je hierbij vooral niet tegenhouden door dwarsliggende muren, of deuren die niet op een ongemakkelijke plek staan; muren hoeven niet per se obstakels te zijn, maar bieden ook steun en fundament en zijn een leeg doek voor sfeervolle opvulling. Probeer problemen om te denken tot oplossingen en er gaan vele deuren voor je open.

De tekentafel

Wanneer je je hele interieurontwerp klaar hebt, wordt het tijd deze uit te tekenen. Controleer hierbij nog één keer extra of alles in je ontwerp klopt; wordt elke millimeter goed benut? Staat er nergens iets te veel op elkaar, of juist te ver van elkaar af? Zodra je je plattegrond klaar hebt en je dan eindelijk het ruimtelijke plaatje kan bezichtigen aan de hand van de handige programma’s die wij hiervoor hebben, kan je elk stukje dat je misschien over het hoofd hebt gezien laten corrigeren. Oogt het ergens te vol, is er niet goed gedacht over de lichtinval? Heb je misschien een bepaald meubelontwerp dat uit de toon valt? Dan is dit je moment om al deze punten eruit te filteren en zodanig aan te passen dat je ontwerp net zo perfect is als dat je oorspronkelijk in gedachten had.

Advies

Tot slot komen we aan bij de laatste, maar zeker niet minst belangrijke stap: het vragen van advies. Interieurinrichting is een lastig vak en er komt veel bij kijken; wij hebben slechts de bovenste laag voor je open gekrast. Daarom is het nooit een overbodige luxe om de hulp van professionals, zoals Ceka Nederland, in te schakelen en te vragen of er nog verbeterpunten zijn aan je ontwerp. Zonder dat je het door hebt, kunnen de kleinste aanpassingen soms zorgen voor een nóg betere representatie van de sfeer en identiteit die je probeert vast te leggen. Wij zijn hier om je hiermee op weg te helpen en dit advies te bieden. Zo kunnen we samen van elke dwarsliggende muur een prachtig beklede wand maken die de sfeer uitstraalt die jij wenst te hebben

Heeft u vragen of moet uw eigen interieur hoognodig worden aangepast aan het werken, leren en zorgen van nu? We komen graag een keer kennis maken!