ergonomisch werken als je thuis werkt.

Thuiswerken door het coronavirus? Zo blijf je ergonomisch werken!

Is ergonomisch werken thuis eigenlijk wel mogelijk? Het coronavirus heeft alle lagen van de Nederlandse bevolking hard aangepakt. Veel mensen zijn verplicht om (zoveel mogelijk) thuis te werken. Hierdoor ontstaat ook een probleem op het gebied van ergonomie. Waar men op kantoor over een goede ergonomische werkplek beschikt, zijn deze middelen thuis vaak niet aanwezig. Maar hoe zorg je er dan toch voor dat ergonomisch werken mogelijk blijft? In dit artikel geven we een aantal handige tips.

Schaf een goede laptopstandaard aan

De meeste mensen werken met behulp van een laptop. Hoewel deze ons voldoende mobiliteit verschaft is het een minder goede keuze als het om ergonomie gaat. Zodra je je scherm op een ergonomische hoogte wilt zetten, kom je niet meer bij het toetsenbord en andersom. Daarom is het verstandig om in een kwalitatieve laptopstandaard te investeren. Dat komt niet alleen van pas tijdens de coronacrisis, maar ook als je eens wat extra overwerk thuis wilt doen.

Apart toetsenbord

Het grootste nadeel van een laptop is dat het toetsenbord aan het apparaat bevestigd is. Hierdoor is ergonomisch werken bijna niet mogelijk. Dit probleem kun je gelukkig eenvoudig voorkomen door een apart toetsenbord aan te schaffen.

Ergonomisch werken begint bij een goede werkplek

Hoewel je waarschijnlijk weinig zin hebt om extra geld aan een werkplek thuis uit te geven, kan dit wel heel verstandig zijn. Niemand kan immers voorspellen hoe lang deze periode van thuiswerken gaat duren. Zijn die paar euro’s het je dan echt waard om met fysieke ongemakken je werk te verrichten? Bovendien komt een ergonomische werkplek niet alleen tijdens deze crisis van pas. Ook op de lange termijn zal je hier waarschijnlijk, mede door de komst van het ‘nieuwe werken’, steeds vaker gebruik van maken. Ergonomisch werken begint dan ook bij het realiseren van een goede werkplek. Bekijk daarom zorgvuldig de mogelijkheden die jouw woning te bieden heeft en maak waar nodig aanpassingen. Dit zal je productiviteit en fysieke gezondheid uiteindelijk alleen maar ten goede komen.